Hundsport har inte alltid full koll!

I det senaste numret av hundsport (7-8/2010) har kåsören Ursula Wilby illustrerat en tecknad tvångsparning!
Bilden illustrerar två hundar som får till en parning, med hjälp av flera personer, varav den ena fixerar tikens huvud och den andra hindrar tiken från att sätta sig ned med hjälp av knäna. Som ni säkert förstår var jag tvungen att skicka ett mail till redaktionen angående den publicerade teckningen! Mailet följer nedan!



Hundsport Omslag



Mailet

Efter att ha läst den senaste delen av Hundsport (7-8/2010) är jag tvungen att föra ett mycket intressant ämne på tal. Författare Ursula Wilby, som i vanliga fall står för en mycket angenäm läsning, illustrerar med bild av en forcerad parning mellan två franska bulldogs. Jag känner mig mycket upprörd över denna illustration och hoppas att det endast beror på olyckliga omständigheter från Ursula och Hundsports redaktion sida att denna bild har fått gå i tryck.

Jag anser att Hundsport bör reda ut problematiken, för dess lärare, efter att denna felaktiga bild har fått publicerats, då forcerad parning/tvångsparning är ett stort problem inom kennelvärlden.

 Enligt föreskriften om hållande av hund och katt (SJVFS 2008:5), uttrycks det klart och tydligt i 2 kap 17 § att tvångsparning av tikar är förbjuden. Med tvångsparning menas att tiken tvingas till parning mot sin vilja genom att bli fasthållen. I sådana situationer uttrycker tiken obehag och/eller försöker komma undan. Bilden som är publicerad, i senaste Hundsport, illustrerar tre människors aktiva medverkan i parningsakten, varav den ena fixerar tikens huvud medan en annan hindrar tiken, med knäna, från att sätta sig ned. Denna metod av parningshjälp har varit i tradition under många år och tyvärr utövas den fortfarande, fastän man idag har vetskapen om dess negativa följder, samt tikens fysiska och psykiska lidande.

Olika hinder såsom skillnader i kroppsstorlek, höga staket eller stängsel brukar inte utgöra några större problem att få till en parning mellan två villiga individer. Det är först då människan går in och styr avelsselektionen som det börjar uppstå parningsproblem.

 

Och det finns alltid en orsak till att tiken inte är villig att bli parad med den specifika hanhunden. Det kan bero på att det är fel dag i löpcykeln. Många hundägare kan ha den felaktiga uppfattningen om när det är rätt dag för parning. Vidare har varje specifik tik sina särskilda intervaller både inom och mellan löpperioder. Om tiken befinner sig i höglöp och är redo att bli parad, kan avgöras genom att tiken tillåter hanhunden att nosa och slicka på henne, är aktiv under förspelet, samt till slut står still under parningen. Är tiken i förlöpet är vulvan för hård för att kunna ta emot hanhundens penis, vilket medför smärta hos tiken.

 

Stress och rädsla kan även vara en orsak till att tiken inte är villig till parning precis som fysiologiska hinder som t.ex. missbildningar eller förträngningar i slidan, slidkatarr eller övriga fysiologiska hinder såsom ryggproblem.

 

Samtliga tikar har även sin egen preferens, dvs. sin egen uppfattning om vilken hanhund som är den mest lämpade att avla på för att få den ultimata genuppsättningen på dess avkomma. Denna preferens ger även tiken möjlighet till att undvika inavel i populationen. Genom att tvinga tiken till en parning medför detta förutom lidande för tiken även negativa följder för hundrasen, då inte de bästa genetiska kombinationerna får avkommor tillsammans utan att det snarare bedöms med exteriör. Hanhunden, som tiken väljer att bli fadern till hennes avkommor, ska vara den mest attraktiva av de tillgängliga hanarna, Tiken selekterar utifrån hanhundens sociala beteende, samt tikens tidigare erfarenheter av olika raser och miljöer, snarare än skönhet, dvs. renrasighetssynpunkt ur människans synvinkel.

 

Vetenskapliga studier har även gjorts, under flera år, på herrelösa tikars preferens och deras parningsbeteenden i Indien. Forskarna upptäckte parningsbeteende som i vissa fall resulterade i vad forskarna ansåg som våldtäkt bland hundarna. Beteende som tiken uppvisade under dessa såkallade våldtäkter var just vilja att röra sig, trycka vulvan mot marken osv. d.v.s., precis sådana beteende som Ursulas bild illustrerar hundens oförmåga att tillåtas göra.

 

Konsekvenserna av en tvångparning kan bli förödande, dvs. att tiken vid nästa parningtillfälle uppvisar mer ovilja, blir mer rädd pga. stress eller fysiologisk smärta. Jag anser att det är ytterst viktigt att hunduppfödare respekterar tikens vilja och val, föredrar inte tiken den utvalda ska en annan hanhund väljas så tiken inte behöver bli utsatt för övergrepp och lidande!

 

Mvh: Eva-Lena Svensson

Kand. biologi med inriktning djurskydd & hundägare

Som examensarbete ägnade jag mig åt ämnet tvångsparning. Jag hoppas nu att Hundsport är intresserad av att föra problematiken kring tvångsparning i rätt ljus!



Kommentarer
Postat av: Rune

Hej, Eva-Lena. Fan, jag är imponerad. Du skriver väldigt bra och intressant.

2010-08-07 @ 13:00:23
Postat av: Maria

Jättebra skrivet Eva-Lena!

2010-08-09 @ 12:18:05
URL: http://svenssonsmaria.blogg.se/
Postat av: Eva-Lena

Tack. Detta är mitt ämne! Jag skrev exjobb i det! Kram

2010-08-16 @ 21:04:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0