Mail om tvångsparning!

 

Är så jäkla TRÖTT på denna diskussion...


Svar på Ursulas mail!




Ursula

 

Du har en mycket sund inställning till parningar: du är observant på tikens beteende under förspelet, samt att du inte lämnar kvar din tik hos hanhundsägare! Jag hoppas att du förstår att jag inte kritiserar dina parningar eller din hantering av Inez! Vi må hända ha olika åsikter i hur människans involverade i parningar ska förekomma eller ej, men det har inget med tvångsparningar att göra.  

 

Min åsikt i den frågan är att människan inte bör vara involverad vid en parning, endast observera händelseförloppet. Att hundar skulle skadas under en parning, om de är tillräckligt socialiserade till andra hundar, är bekanta sen tidigare, inte stressade, parningsvilliga osv., är minimal. Jag har varit med vid flertalet parningar utan fixeringar och det har aldrig förekommit bråk eller skador. Men vi har olika åsikter i frågan och det är inte jag kritiserar.

 

Vidare till din illustration. Om tiken är fixerad i huvudet eller bringan gör det samma…

Det jag vill förklara är att bilden kan förmedla att man regelrätt SKA fixerar tiken vid varje parning. Om hundägarna inte har god kunskaper om hundars beteende, löpcykeln, tikens preferens osv. kan tiken bli utsatt för en tvångsparning. Att hålla tiken i huvudet eller bringan medför svårighet för tiken att röra sig eller bita i markerandesyfte mot hanhunden, vilka är två typiska tecken på att hon inte är redo för parning. Att hindra tiken, med knän, att sätta sig ner, hindrar henne även från att göra det mest naturliga för en hund som inte är redo för en parning, just att sätta sig ner. Vetenskapliga studier har gjorts på herrelösa hundar i Indien och deras parningsbeteenden, slutsatsen av denna fleråriga studie är att tikar som sätter sig ner visar ovilja till parning. Självklart kan sittandet vara en del av förspelet och att hon senare under förspelet ställer upp sig, men det är oerhört viktigt att ta tikens beteende på allvar.

 

Tyvärr finns det en felaktig tradition inom hundavel i Sverige, där personer påtvingar parningar fastän tiken inte är redo, därav stiftandet av den nya paragrafen i  Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt (SJVFS 2008:5, 2 kap 17 §).

Din illustration kan tyvärr medföra många felaktiga tolkningar av okunniga eller oerfarna hunduppfödare.

 

Jag är medveten om att jag har min tolkning av din illustration, likväl som din tolkning av precis tvärsemot. Du ska veta att jag har uppskattat dina tidiga illustrationer i Hundsport, men denna anser jag som stötande då den kan tolkas på flertalet sätt.

 

Mvh Eva-Lena

 


 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0